Všechny včelí produkty nějakým způsobem zpracováváme a užíváme v léčitelství, lékařství, potravinářství, kosmetice, apod. Ale bude tomu tak i v budoucnu? V posledních 15 letech jsou ze všech koutů světa hlášeny obrovské úhyny včelstev. Zachráníme tyhle naše pomocníky pro příští generace a pro zachování planety tak, jak ji známe?
Mateří kašička
Co to je a k čemu se používá? Mateří kašička je výměšek hltanových žláz mladých včelek a krmí se jí včelí královna téměř po celý svůj život. Má smetanově žlutou barvu, štiplavou chuť a příznačnou vůni.
Mateří kašičkou se zabývají vědci i lékaři na celém světě – byla totiž vyhodnocena jako nejkoncentrovanější nutriční látka na Zemi. Obsahuje vodu, sušinu, bílkoviny, tuky, 8 druhů aminokyselin, fruktózu a glukózu, vitamíny A, B komplex, C, D, E, měď, vápník, železo a hormony. Nejrozsáhlejší výzkum prováděli Japonci a zjistili, že mateří kašička má na lidský organizmus velmi dobrý vliv: upravuje krvetvorbu, zbavuje problémů s dýcháním, zlepšuje spánek, tělesnou zdatnost a odolnost, aj.
Běžně se užívá 0,5 – 1 gram kašičky ráno na lačno. Je možné ji vpravit pod jazyk, nechat chvíli rozpustit a poté spolknout, anebo si ji můžete rozmíchat v medu či v alkoholu.
Propolis
Propolis je přírodní tmel – včely ho vyrábí z lepkavé hmoty, která se nachází na listových pupenech stromů a v květech bylin. Včely ho používají v úlu jako ochranný val. Výzkumem bylo zjištěno, že propolis obsahuje 34 léčivých složek, z nichž některé se nikde jinde v přírodě nevyskytují. Oprávněně je tedy propolis nazýván přírodním antibiotikem.
Užívá se ve formě tinktury – kapek, jako sprej s propolisem, anebo může být surový.
Tinktura ničí některé bakterie, viry a plísně; navíc má znecitlivující účinky a umí lokálně utlumit bolest. Propolisová tinktura ve spreji se používá jako podpůrný prostředek k dezinfekci ústní dutiny (použít při počínajícím nachlazení, při škrábání v krku i při zánětu); je vhodná i při plísňových a ekzémových onemocněních kůže.
Apisin – včelí jed
Působí příznivě na nemocné klouby, revmatická onemocnění i záněty nervů. Vyrábí se jako mast s apisinem.
Pozor však na alergie na včelí produkty!