ZaměřÃme-li se na maÄarskou kuchyni, do historie této zemÄ› promlouvalo nÄ›kolik faktorů, které ovlivnily i pÅ™Ãpravu pokrmů. Původnà osÃdlenci Dunajské nÞiny byli koÄovnÃci a využÃvali napÅ™. suÅ¡ených polotovarů a surovin, jako jsou luÅ¡tÄ›niny nebo tÄ›stoviny, známé v MaÄarsku pod názvem Tahoňa. KoÄovnÃci se vÄ›novali chovu dobytka a pÄ›stovánà zeleniny, které se v tamnà oblasti daÅ™ilo dÃky výhodné poloze – nÞinÄ› s dostatkem sluneÄnÃho svitu a úrodnou půdou.
S rozvojem civilizaÄnÃch vlivů dopravy a dalÅ¡Ãch faktorů průmyslové revoluce se do maÄarské kuchynÄ› promÃtaly i zkuÅ¡enosti s pokrmy ze sousednÃch zemÃ, pÅ™edevÅ¡Ãm Rakouska, a samozÅ™ejmÄ› se hlavnÄ› ve mÄ›stech zaÄaly objevovat i výrobky z bÃlého rafinovaného cukru a bÃlé vymleté mouky, které zaÄaly degradovat původnà myÅ¡lenku zdravých pokrmů, založených na pÅ™ÃrodnÃch surovinách v původnà podobÄ›. Dnes je opÄ›t vyzdvihován jejich význam a lidé se navracà k původnÃm tradicÃm, zejména produktům vypÄ›stovaným lokálnÄ›, na rodinných farmách. Na Äem si dnes v MaÄarsku, kromÄ› uherského salámu, guláše a klobás, pochutnáte?
Typické maÄarské suroviny a pokrmy
ÄŒervená paprika – ta se objevuje v mnoha pokrmech, kde jim dodává výraznou chuÅ¥, nÄ›kdy velmi pikantnÃ, a také krásnou Äervenou barvu. Bez papriky si MaÄaÅ™i nedovedou svůj život vůbec pÅ™edstavit a tato zelenina je také svým způsobem národnÃm symbolem.
Kysané zelà – zejména ve východnà Äásti zemÄ› se udržuje tradice pokrmů s kysaným zelÃm. Hlávkové zelà rovněž patřà k tradiÄnÃm plodinám, kterým se tu velmi dobÅ™e daÅ™Ã. VeÅ¡kerá zelenina má k růstu velmi dobré podmÃnky a obsahuje mnoho živin, proto se také úspěšnÄ› pÄ›stuje i na export.
LeÄo a fÅ‘zelék – zeleninové leÄo každý zná a MaÄaÅ™i vás mohou pohostit jeÅ¡tÄ› pokrmem fÅ‘zelék, což je zeleninová omáÄka, z mÃstnÃch surovin. Oba pokrmy výbornÄ› zasytÃ, dodajà energii a jsou dobÅ™e stravitelné, což je důležité zejména v horkém létÄ›.