Pokud toužíte ochutnat excelentní víno, nebo náročný konzument, vínem z Rioja nikdy neuděláte chybu. Znalci vína určitě potvrdí. Rioja je nejslavnější španělská vinařská oblast, kde se zabývají produkcí vysoce kvalitních, bohatých vín, která dostávají po celém světě vysoká hodnocení. Dosáhla dokonce významného titulu, certifikovaného ocenění Denominacion de origen calificada, neboli DOCa. Dalo by se dokonce říci, že co je pro Francii Bordeaux, tím je pro španělské vinařství Rioja. Název oblasti Rioja byl odvozen podle provincie La Rioja, i když oblast zahrnuje části Navarre a Basque. Vinařská oblast se dále dělí na tři subregiony: Alta, Alavesa a Baja. V Rioja Alta se pěstují vína jemná a elegantní, tedy vína stylu tzv. “starého světa”. Rioja Alavesa je známější ve výrobě plnějších vín s vyšší kyselinou. Rioja Baja je pěstování vína ovlivněno středomořským klimatem, oblast je tedy nejteplejší a nejsušší. Vína zde mají velmi tmavou barvu a vysoký obsah alkoholu. Nemají však tolik kyselosti a aroma a proto jsou více využívány pro scelování vín z dalších oblastí. Pro oblast Rioja jsou nejcennější vína pěstována v oblastech Alta a Alavesa.
Vína Rioja se dělí do 4 kategorie, podle délky zrání:
První z nich je Joven nebo se ji také říká Rioja, je základním vínem, které buď vůbec nezrálo, nebo zrálo méně než rok v dubových sudech.
Druhou kategorií je Crianza, víno, které zrálo alespoň dva roky, z čehož minimálně 1 rok v dubových sudech.
Třetí je Reserva, která zrála tři roky, z nichž minimálně 1 rok zraje v dubovém sudu.
A čtvrtou kategorií je Gran Reserva, která musí 2 roky zrát v sudu a následné další 3 roky v láhvi.
Patří sem i nová, populární kategorie vína zvaná Roble, česky “dub”, kdy zraje nějaký čas na dubovém sudu, převážně do 12 měsíců.
Ale pozor, označení těchto kategorií se nemusí vždy objevit na přední straně etikety, ale i na zadní v podobě razítka zvané jako Consejo.
Vína Rioja Iwc-club si můžete samozřejmě vybrat i podle obvyklé barvy vín.
Mezi odrůdy bílých vín patří Macabeo, Malvasia a bílá Garnacha. Růžová vína jsou nejčastěji vytvářena z odrůdy Garnacha. Nicméně, hlavní a důležitou zdejší odrůdou je Tempranillo, je často také nazývána jako “Královská odrůda Španělska”. Dozrává o několik týdnů dříve, než ostatní španělské odrůdy, proto je jeho název odvozen ze slova “temprano” tedy “raný”. Tempranillo spojuje eleganci a strukturu vína Cabernet Sauvignon a ovocnost Merlotu. Rozumět vínu je umění, na které je potřeba čas. Nebo-li, jak praví jeden citát “Pití vína předpokládá nepočítání času a umění konverzace. Proto Američané pijí whisky” – Ilya Ilf.